Några rader om pälsvård

Alla raser har behov av någon form av pälsvård – vissa behöver ett bad någon gång när de rullat sig i något osmakligt, medan andra behöver badas och kammas så ofta som varje vecka. Oavsett vilket är det en bra investering att redan tidigt i valpstadiet träna hunden på att bli badad, kammad och få sina klor klippta.

Det ska vara trevligt att gå till frisören

Börja i tid

En valp behöver få möjlighet att vänja sig vid den hantering det innebär att bli borstad, badad och klippt redan från ung ålder. Ju längre man väntar desto svårare kommer det bli för hunden att finna sig i situationen, oavsett om man tänker göra det själv eller lämna in hunden till en hundfrisör. Slarvar man med pälsvården till en början blir pälsen lätt en enda pälsmatta som är smärtsam och plågsam för hunden. Första besöket hos hundfrisören blir då en obehaglig upplevelse där hunden behöver klippas ner helt och hållet och ser nästan naken ut. Ägaren blir då ofta missnöjd och besviken, och som hundfrisör blir man ledsen både för hundens och ägarens skull. Att klippa ner en päls millimeterkort pga tovor är inget man som hundfrisör tycker om att behöva göra.

Olika päls, olika behov

En strävhårig terrier

Har du en hund med sträv päls behöver den trimmas (handstrippas) regelbundet för att pälsen ska behålla sin funktion. Som valp har dessa hundar ofta ganska mjuk päls jämfört med hur den blir i vuxen ålder och denna behöver jobbas med för att få fram den korrekta strävheten. Har du en hund med längre och/eller lockig päls behöver den kammas och borstas minst en gång i veckan, och badas och klippas regelbundet. Ett normalt intervall för besök hos hundfrisören är mellan 8 och 12 veckor, beroende på hundens päls, vilken frisyr du vill att den ska ha och hur mycket du själv borstar och håller efter hemma.

Självklart kan man även klippa en strävhårig hund, men man ska då vara medveten om att strävheten i pälsen försvinner och efter ett par klippningar nästan omöjligt går att få tillbaka. Äldre strävhårshundar – och kastrerade – är inte ovanligt att man väljer att klippa, med hundens bästa i åtanke.

En bra start

Jag erbjuder ett särskilt valp-/startpaket på trimmet för att ge hunden bästa starten i sin hanterings- och klippträning. Tre kortare besök med kortare tid mellan varje – för att låta valpen vänja sig i lugn och behaglig takt. Självklart visar och berättar jag även hur du själv bäst kan ta hand om pälsen hemma mellan framtida besök. Läs mer om erbjudandet här.

Lämna ett svar