Vi har sedan några veckor tagit oss in i år 2018 och vi har – som vanligt – stora planer och mängder med roliga påhitt på gång!

I mars drar vi igång årets kursverksamhet med valpkurs, nosaktiveringskurs och ringträningar. Så snart vädret är lite snällare med oss kommer det även bli viltspårskurs och nosaktivering utomhus.

Ulrika ska efter flera års längtande äntligen få gå utbildning och bli Diplomerad hundfrisör. Utbildningen startar i mars och sträcker sig ända in till början av 2019. Parallellt med utbildningen fortsätter hon sin specialutbildning på pudel och Petit/Grand Basset Griffon Vendeen. Förhoppningen är också att påbörja specialträning på dvärgschnauzer under året. Håll ögonen öppna för specialerbjudanden under utbildningstiden! Vi håller under våren öppet för bokning av klipp och trim på torsdagar och fredagar.

Vi fortsätter byggandet av trim, friskvårdslokal och träningsplan hemma på Bua Hill. Grundarbetet med byggnaden är klart och det ska ”bara” till ytskikt och inredning innan vi kan ha invigning och storkalas. Ni kommer kunna följa byggandet och iordningställandet här på bloggen.

Det finns gott om platser över för handlerhundar under året. Ulrika kommer finnas tillgänglig på flertalet stora utställningar runt om i norden. Lämna en intresseanmälan här via hemsidan, eller ta kontakt via vår sida på Facebook. Tänk på att vara ute i god tid om ni vill vara säkra på att få med just er hund till en viss utställning!

Ulrika fortsätter att aktivt arbeta som ambassadör för manchesterterrier i Sverige och planerar träffar, promenader och andra roliga upptåg. Vill man följa arbetet med denna härliga ras kan man göra det på vår hemsida www.manchesterterrier.nu.

På kenneln planerar, och hoppas, vi på tre valpkullar under året; en phalénekull, en papillonkull och en manchesterterrierkull. Mer om våra avelsplaner kan du läsa på kennelhemsidan www.fairymist.se.

Vi hoppas på ett fullspäckat och spännande 2018 – och att ni vill följa med på resan!

Vilket helt fantastiskt utställningsår vi haft!

Det har blivit många resor, många mil, många hotell och en herrans massa utställningsringar. Det har också blivit mycket glädje, mängder av skratt och högvis med härliga minnen.

Totalt kan jag som handler stoltsera med 6 vinnartitlar, 5 championat, 16 Cert, 6 Cacib, 5 R-cert, 4 R-Cacib, 7 BIR, 3 BIM, 28 placeringar i Bästa Hane/Tik, 9 BIR-valp, 3 BIM-valp, 3 Crufts-kvalificeringar och 2 Topp-10-placeringar på rasklubbslistor.

Jag är otroligt tacksam alla er som ger mig förtroende att förvalta era guldklimpar; Isa Aikio, Hans Ahrne, Camilla Reimer, Birgitta Magnusson, Veronika Magnusson, Jessica Karlström, Kristina Lamb, Kristine Kjölner, Anne Randerz, Lena Friberg, Daniel Wijk. Utan ert förtroende och era hundar vore inte denna fantastiska resa möjlig!

Tack också till er som jag fått hjälpa med uppfödargrupper, avelsgrupper och i Bästa Tik/Bästa Hane. Ert förtroende betyder mycket för mig.

Nu ser vi fram emot ett helt nytt år med nya och gamla samarbeten, nya resor och en massa utmaningar.

15355613_10157798490575534_1739083054804978584_n

Nu har jag så äntligen fått tala med klinikchef Karin Norlinder på Bohusläns Smådjursklinik i Uddevalla, angående tanddragningen på en av mina valpar.

Jag ifrågasatte starkt många av delarna i behandlingen (se tidigare inlägg) och Norlinder förklarade hur man resonerat med varje del. Enligt Norlinder är det rekommenderad praxis från veterinärförbundet att lägga hundar i narkos med intubering vid alla typer av dentalingrepp och de olika sorternas smärtstillande är för hundens bästa. I deras bedömning hade hunden omfattande tandsten som man tog bort utan extra kostnad. 

Det man i detta fall anser att man brustit i är att innan intag av hunden missat att informera hundägare om behandling och förväntad prisbild, samt att man inte tillräckligt noga kontrollerat mot journal innan man debiterat för behandlingen. Den ytterligare kostnaden för blodprovshanteringen hänvisar man till svårigheter att tolka regler från OptiGen för hur blodprov kan/skall skickas och debiterat efter faktiska kostnader samt personalkostnad för tiden man lagt på detta.

Kliniken är villig att kreditera en del av kostnaderna då man brustit i sin information och jag kommer bli kontaktad längre fram av klinikens ekonomiansvariga för att lösa denna del praktiskt. Man är villig att kreditera ner till en nivå mellan 3000 och 3500 kr, samt återkalla den extra fakturan för blodprovshanteringen.

Karin Norlinder och jag är fortfarande starkt oense om nödvändigheten av flera av delarna i behandlingen, och jag kommer inte i någon situation rekommendera någon av mina valpköpare att använda kliniken, då jag anser att de överbehandlar djuren och genom detta tar alldeles för mycket betalt av sina kunder.

Dock är jag mycket nöjd över hur Karin Nordlinder och kliniken bemött och hanterat mina klagomål och mitt missnöje.

Jag är så upprörd att jag inte vet vart jag ska ta vägen.
Igår ringde en av mina valpköpare efter att hon varit hos veterinären och låtit dra två kvarsittande mjölktänder på sin hund, samt låtit ta ett blodprov för DNA-analys. Allting hade gått bra hos veterinären (såvitt hon förstått) – iaf ända tills hon skulle hämta ut hunden och betala.
Hon fick en behandlingsnota på 5 140 kr.
Ja, du läste rätt. Femtusenetthundrafyrtio kronor. För ett blodprov och två mjölktänder. På en hund som väger under fem kilo.
Utan att informera ägaren om tillvägagångssätt (ja, hon borde frågat och inte litat på kliniken) har de gjort och fakturerat följande:

 • Poliklinisk avgift
 • Narkos
 • Tandextraktion*3
 • Metadon, injicering
 • Metacam, injicering
 • Lokalbedövning
 • Förbrukningsmaterial
 • Dentalröntgen*2
 • Blodprov
 • Hantering av blodprov*2
 • …samt tagit betalt för ytterligare förbrukningsmaterial de använt när de utfört tandskrapning (som ägaren inte bett om ska utföras).
 • Hunden har dessutom stygn på båda sidor i munnen efter ingreppet.

Vid betalningen ifrågasatte min valpköpare bl.a. röntgenbilderna, vilka då visade sig inte alls blivit tagna och kliniken rabatterade dessa på fakturan. Istället skickade man dock ytterligare en faktura på drygt 800 kr för ytterligare hantering av blodprov som man ”glömt” ta betalt för. I övrigt var hon så chockad att hon betalade för att få med sig sin älskade hund hem.

Jag ifrågasätter många delar av denna behandling.

 1. Tandextraktion*3 när det var två tänder som skulle dras?
 2. Metadon, Metacam, lokalbedövning OCH narkos?!?
  Jag förstår Metacamet, men absolut inte resten. Varför söva en hund för att dra ett par tänder? Varför ge morfinpreparat? Varför lokalbedöva en hund som ändå sover? Om det mot förmodan uppstått komplikationer, varför har man inte informerat hundägaren?
 3. Varför ens komma på tanken att röntga en hund efter en tandextraktion? Hur kan man sedan ”glömma” att ta sagda bilder alt. ta bort dem från fakturan om man inte tagit dem?
 4. Varför TRE olika kostnader för hantering av ETT blodprov som dessutom inte skulle analyseras utan enbart läggas i ett kuvert och skickas till externt laboratorium?
 5. Hur kan man ta betalt för förbrukningsmaterial man använt för att utföra en tjänst man inte blivit ombedd att utföra?

Jag har personligen ringt djurkliniken ifråga och blivit lovad att behandlande veterinär (tillika klinikchef) ska återkomma när hen har tid. Vilken dag det nu kan tänkas bli. Det kunde man inte svara på.
Jag ser fram emot det samtalet.