Det ska börjas i tid

Tanken med ett valppaket är att ge din valp möjlighet att lära sig att det är mysigt att gå till hundfrisören. Om man väntar för länge innan första besöket kan det bli jobbigt för valpen – särskilt om pälsen blivit tovig och svår att reda ut.

Valppaketet består av tre besök med 2-4 veckors mellanrum och kan bokas fram tills hunden fyllt fem månader. Besöken kan se lite olika ut beroende på hur hunden hanterar alla nyheter. Nedan är en ungefärlig beskrivning av hur det kan gå till.

  • Vid första besöket presenterar jag mig själv, trimmet och trimbordet för valpen. Vi pratar, leker, äter lite godis och har en trevlig stund.
  • Vid andra besöket borstar vi lite, presenterar fönen på låg volym, visar klippmaskinen, kollar lite på öron, tassar mm.
  • Vid tredje besöket får valpen ett bad och torkning, eventuellt lite puts med sax i ansikte och runt tassar.

Valppaketet kostar 950 kr och betalas i samband med första besöket.

Alla raser har behov av någon form av pälsvård – vissa behöver ett bad någon gång när de rullat sig i något osmakligt, medan andra behöver badas och kammas så ofta som varje vecka. Oavsett vilket är det en bra investering att redan tidigt i valpstadiet träna hunden på att bli badad, kammad och få sina klor klippta.

Det ska vara trevligt att gå till frisören

Börja i tid

En valp behöver få möjlighet att vänja sig vid den hantering det innebär att bli borstad, badad och klippt redan från ung ålder. Ju längre man väntar desto svårare kommer det bli för hunden att finna sig i situationen, oavsett om man tänker göra det själv eller lämna in hunden till en hundfrisör. Slarvar man med pälsvården till en början blir pälsen lätt en enda pälsmatta som är smärtsam och plågsam för hunden. Första besöket hos hundfrisören blir då en obehaglig upplevelse där hunden behöver klippas ner helt och hållet och ser nästan naken ut. Ägaren blir då ofta missnöjd och besviken, och som hundfrisör blir man ledsen både för hundens och ägarens skull. Att klippa ner en päls millimeterkort pga tovor är inget man som hundfrisör tycker om att behöva göra.

Olika päls, olika behov

En strävhårig terrier

Har du en hund med sträv päls behöver den trimmas (handstrippas) regelbundet för att pälsen ska behålla sin funktion. Som valp har dessa hundar ofta ganska mjuk päls jämfört med hur den blir i vuxen ålder och denna behöver jobbas med för att få fram den korrekta strävheten. Har du en hund med längre och/eller lockig päls behöver den kammas och borstas minst en gång i veckan, och badas och klippas regelbundet. Ett normalt intervall för besök hos hundfrisören är mellan 8 och 12 veckor, beroende på hundens päls, vilken frisyr du vill att den ska ha och hur mycket du själv borstar och håller efter hemma.

Självklart kan man även klippa en strävhårig hund, men man ska då vara medveten om att strävheten i pälsen försvinner och efter ett par klippningar nästan omöjligt går att få tillbaka. Äldre strävhårshundar – och kastrerade – är inte ovanligt att man väljer att klippa, med hundens bästa i åtanke.

En bra start

Jag erbjuder ett särskilt valp-/startpaket på trimmet för att ge hunden bästa starten i sin hanterings- och klippträning. Tre kortare besök med kortare tid mellan varje – för att låta valpen vänja sig i lugn och behaglig takt. Självklart visar och berättar jag även hur du själv bäst kan ta hand om pälsen hemma mellan framtida besök. Läs mer om erbjudandet här.

Just nu känner jag mig som världens sämsta hundägare. Med fem hundar och en bäbis i huset – och alla väder samtidigt utanför dörren – blir det varken någon träning eller några promenader. Jag har varken tid eller ork till allt jag vill (och tycker jag borde) göra. Men hur illa far de egentligen, hundarna?

Jo – de kunde fått mer motion än de får nu.
Jo – de kunde fått mer tankegympa än de får nu
Jo – de kunde fått mer aktivering än de får nu.

Men – måste man verkligen gå upp halv fem varje dag i livet och gå en halvmil med alla hundar? Måste man elitsatsa inom tre olika hundsportgrenar med varje individ? Måste man bada och föna varje hund en gång i veckan? Är det vad som krävs för att vara en bra hundägare? Nej, det måste man inte. Det är inte det som krävs.

Vi har en stor tomt varav ca 1 000 kvm är inhägnad och tillägnad hundarna. Där får det gå in och ut när de vill (förutom när jag matar eller byter blöja på barnet). Vi har flertalet mjukstoppade sovplatser i varenda rum – utöver att de får vara i soffor och fåtöljer. Jag är hemma 90 % av tiden och alla hundarna är med mig fritt i huset. De får mat två gånger om dagen, mängder med uppmärksamhet och kel, de får leka fritt i huset och trädgården och de får besök av utomstående flera gånger i veckan. Deras klor är klippta och deras päls är tovfri. Hundarna mår väl och är glada över att flocken är samlad.

Så varför får jag så dåligt samvete? Varför kan det inte bara få vara good enough?

Ibland ställer vi så höga krav på oss själva som hundägare att vi inte når upp till våra egna ideal. Livet är inte alltid som man skulle önska eller vilja – men det kan faktiskt vara bra ändå. Vi kan satsa en annan dag. Eller inte. Vad spelar det egentligen för roll om vi mår bra som vi har det?